DI AI UAI! uai?

Do it yourself, cunoscut sub acronimul "DIY", este un termen folosit de comunități diferite ce se concentrează pe ideea că oamenii pot să facă lucruri pentru ei, pentru cei din jur, pentru comunitatea din care fac parte, fără să aibă nevoie de ajutorul unor servicii, mai mult sau mai puțin profesionale, ce implică banul, de sponsori oficiali sau de alte belele. Multe din subculturile ce se identifică cu ideile si valorile do-it-yourself critică cultura consumatorului ce susține că soluția nevoilor noastre este sa plătim pentru servicii, în loc să încurajeze oamenii să-și prelucreze și să se folosească singuri de tehnologie.

Actuala activitate a conceptului de DIY se întoarce în trecut - de la începuturi când oamenii se foloseau de abilitățiile lor, de ustensilele si tehnologia pe care o aveau la vremea respectivă pentru a-și satisface nevoile primare, pentru a-și confecționa singuri hainele, etc..

Expresia "Do It Yourself" împreună cu acronimul său diy au început să fie folosite începând cu anii 1950 cu referire la diverse lucruri pe care oamenii puteau să le facă in gospodăria lor fără să apeleze la servicii profesionale contracost.
Comunități active de oameni continuă sa foloseasca termenul DIY cu referire la frabicarea sau adjustarea/repararea obiectelor pentru nevoile gospodaresti, pe cont propriu, decât să le cumpere.

Odată cu trecerea timpului, conceptul DIY a devenit suport sau principiu de bază pentru multe culturi sau subculturi muzicale, pentru mișcări sociale și politice. Acesta din urmă nu înseamnă o "modalitate" de a face lucrurile ci "modalitatea" de a face lucrurile pentru cei ce nu acceptă compromisuri.

De la post-punk, electro, industrial, noise, psihedelic, până la grind, black ori death metal, power violence, ba chiar și dub, reggae sau rocksteady, multe trupe aleg să se auto-organizeze, să fie diy.

Henry Rollins spunea ceva de genul "Dacă The Clash nu semnau pentru cbs, eu nu ascultam și probabil nici nu ajungeam să cânt punk."
Ei bine, acum există internet.

Scena punk și hardcore sau hardcore punk este cea mai des asociată cu Do-It-Yourself. Membrii ai acestei subculturi fac tot posibilul să desființeze granițele dintre autor și consumator prin construirea unei rețele sociale ce îi apropie pe ascultători de cei ce creează muzica, pe fani de muzicieni. Acum nu mai există public și scenă, nu mai există backstage, nu mai există fițe și rockstar-uri.

Blitz rehearsal cu Mahatma Tyson si Coercion la atelier d.i.y.

Hot punk Summer Night cu Mahatma Tyson si Coercion

Pe 15.07.2012

de la ora: 21:30